Volg ons op

De reis van je ingeleverde kleding

Textielrecycling door Wolkat

Inzamelen van textiel doen we natuurlijk bij onze Drop & Loop inzamelpunten door heel Nederland, maar waar wordt dit gerecycled? En waar worden de nieuwe producten dan weer gemaakt? Dit zijn vragen die we vaak krijgen; volkomen logisch natuurlijk! We zijn hier heel transparant over. We vinden het namelijk belangrijk dat jij weet wat er met je oude kleding gebeurt als je het bij ons inlevert.

Waar gaat mijn kleding heen?

Nadat je je kleding hebt ingeleverd bij een van onze inleverpunten, wordt het opgehaald door PostNL. Zij brengen al het ingezamelde textiel naar onze partner Wolkat in Tilburg. Hier wordt het textiel van alle locaties verzameld en voeren ze een eerste grove sortering uit. Sinds 1995 heeft Wolkat een productielocatie in de Noord-Marokkaanse kustplaats Tanger. Zodra de eerste grove sortering in Tilburg heeft plaatsgevonden, gaat het ingezamelde textiel hiernaartoe. In Tanger wordt al je oude kleding verder gesorteerd, in meer dan 250 verschillende categorieën. Van het gerecyclede textiel worden nieuwe garen gesponnen en uiteindelijk weer nieuwe producten gemaakt! Dit gebeurt allemaal onder één dak, wat het proces nog duurzamer maakt. Maar waarom precies daar? 

Tanger als productielocatie

Er zijn meerdere redenen waarom het recycle- en productieproces plaatsvindt in Tanger. Om te beginnen met de ligging van de stad; die is namelijk erg praktisch. Tanger heeft een grote haven waardoor schepen uit Europa hier makkelijk kunnen komen. En van de haven ben je zo bij de fabriek. Ideaal dus! 

Een andere belangrijke reden om in Marokko te produceren, is dat we hierdoor concurrerende prijzen kunnen bieden voor onze producten. Ons recycle- en productieproces is een heel arbeidsintensief proces (het wordt allemaal met de hand gedaan) en hier zijn dus veel mensen voor nodig. De loonkosten in Marokko liggen lager dan in Europese landen, waardoor we na het recycleproces nog steeds concurrerende prijzen kunnen aanbieden voor onze producten. En dat vinden we belangrijk. Duurdere prijzen van gerecyclede producten weerhouden consumenten er namelijk vaak van om duurzame keuzes te maken. Op deze manier hopen we onze producten voor jou betaalbaar te houden én concurreren we met de fast-fashion branche. Wel zo fijn! 

In de winkels

Nadat we jouw oude textiel hebben omgetoverd tot nieuwe producten, kan je deze weer terugvinden in de winkels waar je ook je textiel inlevert. Zo maken we de cirkel weer rond! 

De reis van je ingeleverde kleding, zie je hier