Volg ons op

UPV textiel: Wat gaat er veranderen?

Vanaf 1 juli 2023 is de UPV-wetgeving voor textiel ingegaan. Wat de wetgeving precies inhoudt en hoe je hier als retailer aan kan voldoen lees je in deze blog.

UPV: wat betekent het?

UPV staat voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Nederland is het tweede Europese land waar de UPV-wet gaat gelden. Voor veel retailers betekent deze wet dat er het één en ander gaat veranderen. De producent, waar ook eigenaren van kledingwinkels onder vallen, is nu verantwoordelijk voor de afvalfase van textielproducten. Dit houdt voor retailers in dat er een inzamelsysteem voor afgedankt textiel moet komen.

Voor wie gelden de verplichtingen?

De UPV-wet gaat gelden voor iedereen die textiel produceert, importeert of aanbiedt. Het gaat hierbij om zowel huishoudtextiel als kleding. Ben jij een producent, importeur of aanbieder van textiel, dan moet je je vóór 12 augustus melden. Je hebt dan nog even de tijd om aan de doelstellingen te voldoen.

Waarom?

Het nieuws over de enorme textielbergen die Europese landen veroorzaken in ontwikkelingslanden is je vast niet ontgaan. De verkoop van fast fashion blijft stijgen en helaas betekent dit ook dat de kledingstukken die we dragen minder lang meegaan. Hierdoor danken we ieder jaar een grote hoeveelheid kleding af. Veel van dit afgedankte textiel belandt op grote afvalhopen in landen in Afrika en Azië. Hiermee verplaatsen we het probleem. Door het invoeren van de UPV-wet worden we gedwongen om afgedankt textiel op een betere manier inzamelen. Het doel is dat minder mensen afgedankt textiel weggooien en dat er uiteindelijk een groter gedeelte afgedankt textiel wordt gerecycled. Kleding verdient een tweede leven!

De oplossing

Veel retailers vragen zich af hoe ze aan de regelgeving kunnen voldoen. Er valt veel te regelen: inzamelen, logistiek, herbestemmen en recyclen. Dit kan vrij overweldigend voelen. Wij snappen dit helemaal en daarom biedt Drop & Loop de perfecte oplossing voor retailers. Door als retailer een Drop & Loop automaat of box in je winkel te zetten biedt je je klanten een duurzaam inzamelsysteem aan en heb je er zelf verder geen omkijken meer naar. Drop & Loop regelt de logistiek, herbestemming, recycling en produceert weer nieuwe, duurzame producten die jij in je winkel kunt verkopen!

Nadat klanten iets inleveren, gaat al het textiel naar onze partner Wolkat. Wolkat is toonaangevend op het gebied van textielrecycling. Bij Wolkat wordt al het ingezamelde textiel gesorteerd: ongeveer vijftig procent kan worden hergebruikt en vijftig procent wordt gerecycled. Van het gerecyclede deel maken we nieuwe producten in samenwerking met de retailer! Zo zien klanten hun oude kleding terug in een nieuw jasje.

Meer informatie over ons concept is te vinden op onze website. Neem ook eens een kijkje op onze social media voor een duidelijk beeld van onze diensten! Bij vragen of om een afspraak te maken kan je contact opnemen via info@dropandloop.nl.