Volg ons op

Retailer aan het woord: Waarom Drop & Loop?

Ontmoet Marco Meeuwsen: ondernemer bij PLUS Meeuwsen in Utrecht. Hij is één van de vele ondernemers die duurzame stappen zet in zijn bedrijfsvoering. Meeuwsen besloot een jaar geleden om een Drop & Loop inzamelpunt te worden. Waarom hij dit deed en hoe hij dit ervaart? Hij deelt het met ons in deze blog!

Ontstaan

Na een snelle blik op de Drop & Loop website en het lezen van de missie, wist Marco Meeuwsen: dit concept past heel erg bij de PLUS-formule.

PLUS besteedt namelijk al langere tijd aandacht aan duurzaamheid en is niet voor niets al 8 jaar op rij verkozen tot de meest verantwoorde supermarkt van Nederland. Het duurzame karakter van zowel Drop & Loop als PLUS zorgde voor de doorslag. Meeuwsen zag ook in dat hij via Drop & Loop een nieuw publiek kon bereiken:

“Op het moment dat ik met een Drop & Loop automaat ook een type consument naar mijn winkel kan trekken, dan wordt het al heel snel een win-win situatie”.

Motivatie

Wat was de grootste motivatie voor Meeuwsen om kleding in te zamelen via Drop & Loop? Het duurzame karakter staat natuurlijk voorop, maar Meeuwsen merkt ook écht dat hij een nieuw publiek trekt: “Mensen komen speciaal naar onze winkel omdat ze dan online hebben gezien dat wij een Drop & Loop locatie zijn.”

Daarnaast speelt de beloning die je via Drop & Loop ontvangt ook een rol: “Er zit vooral voor de consument een ‘fun element’ in, omdat ze beloond worden voor het inleveren van kleding. Bij ons krijgen ze, nadat ze drie keer kleding hebben ingeleverd, een duurzaam product. Op dit moment is dat bijvoorbeeld een dunschiller om voedselverspilling tegen te gaan”.  

In vergelijking met andere inzamelopties, is een Drop & Loop automaat ook een stuk aantrekkelijker om neer te zetten: “Het ook écht een mooi automaat, met een mooi scherm erboven waar een video afspeelt: een echte eyecatcher.”

De entree van PLUS Meeuwsen met links achter het raam de achterkant van de Drop & Loop machine, bestickerd met een mooie tekst in huisstijl.
Marco Meeuwsen met een zak oud textiel bij de Drop & Loop machine.

Klanten zijn enthousiast

De machine in Utrecht wordt vrij fanatiek gebruikt. “Veel mensen zijn op de hoogte dat er kleding bij ons ingezameld kan worden. Het is niet gebruikelijk om bij supermarkten een inzamelpunt te hebben, maar hier wordt het goed ontvangen.”

Het PLUS-filiaal in Utrecht verkoopt ook gerecyclede Drop & Loop producten, gemaakt van het oude textiel dat mensen inleveren. Meeuwsen ziet bij zijn klanten dat de producten ervoor zorgen dat het verhaal ‘écht gaat leven’ en merkt aan de verkoop ervan dat mensen enthousiast zijn.

Met regelmaat vraagt Meeuwsen aan zijn klanten waarom ze ervoor kiezen om in zijn winkel hun oude kleding in te leveren. “Vaak blijkt dan dat ze online hebben gekeken naar Drop & Loop punten en dat mijn winkel het dichts bij was”. Zo ziet hij steeds meer nieuwe gezichten in zijn winkel!  

Duurzame visie

Ondanks dat Meeuwsen pas iets meer dan jaar PLUS-ondernemer is, heeft hij zeker een duidelijke visie: “Duurzaamheid staat in ieder geval hoog op de agenda bij de gehele formule, maar bij mij persoonlijk ook. We doen er veel aan om voedselverspilling tegen te gaan in de winkel en geven graag alles een tweede leven. Zo ook via Drop & Loop”.

Zou je het andere ondernemers aanraden?

Over dit antwoord hoefde hij niet lang na te denken: “Jazeker, ik ben erg tevreden over de samenwerking en ervaar bij mijn klanten dat dit een goede toevoeging is aan de winkel”.

De winkel van Marco Meeuwsen kan je vinden in Utrecht (Plantage 15).

Vanaf 1 juli 2023 zijn alle retailers, producenten en importeurs van textiel verantwoordelijk voor het inzamelen van oud textiel (UPV). Ben jij enthousiast geworden en zou je ook graag een Drop & Loop punt in je winkel willen hebben? Neem dan contact op via het aanvraagformulier op onze website of stuur een e-mail naar info@dropandloop.nl. We bieden verschillende concepten aan: het inzamelautomaat, de inzamelbox of Drop & Loop Online! Voor iedere retailer een oplossing op maat.